Kryddan i tillvaron


 Salvia
image899

Salvia officinalis

Salvia (kryddsalvia) är en flerårig ört. Bladen är grågröna, lite mjukt ludna och det är endast de unga bladen som används som kryddört. Plantan får blå blommor.

Salvia har en bitter, aromatisk och mycket dominerande smak varför den bör användas med försiktighet. Bladen behöver inte alltid hackas.
Då man grillar fisk eller kött kan man lägga på hela salviablad. Bladen kan kokas med i rätter, smaken försvinner inte.

Man kan skörda bladen året runt och hänga upp dem dem till tork. De doftar inte så mycket då de torkat, men när man smular sänder dem i handen framträder den goda doften igen.
Den som har Salvia i sin trädgård förblir för evigt ung, säger de.



Citronmeliss
image900

Melissa officinalis

Citronmeliss är en flerårig ört. Bladen är hjärtformade och plantan får små vita blommor.

Man känner lätt igen växten på bladen, som doftar starkt citron då man gnider dem mellan fingrarna. Det är också bladen som används i matlagning för sin friska citronsmak.
De spröda, ljusgröna bladen smakar bäst. Citronmeliss kan användas vid alla tillfällen då man önskar citronsmak.
T.ex. i sallader, tillsammans med frukt eller i drinkar, i soppor och såser samt till fisk. Det händer att citronmeliss kallas "Hjärtans fröjd".
Bladen har inte särskilt kraftig smak. De bör därför inte koka med i anrättningen, utan tillsätts strax före servering. Bladen används ofta som dekoration.

Citronmeliss kan också användas som örtte. Häll kokande vatten över färska blad och låt dra ca 10 minuter.



Dragon
image901

Artemisia dracunculus

Det finns två typer av dragon: Rysk dragon som har grövre blad och inte så fin och aromatisk smak som den andra som kallas fransk dragon. Den ryska dragonen är emellertid härdigare och lättare att odla. Den odlas från frö medan den franska dragonen måste förökas med stickling.
Dragonplantan är flerårig och den blir busklik. Det är bladen från de unga skotten som används. De har mest intensiv smak strax innan plantan blommar.

Hacka eller klipp bladen och använd som krydda till stekt kött eller fisk.
Dragon passar utmärkt i såser och soppor. Det är fransk dragon som är huvudkryddan i Bearnaisesås.
Man gör "dragon-vinäger" genom att lägga hela stjälkar med blad i vinägerflaskan. Det ser dekorativt ut och ger aromatisk smak. I vanliga anrättningar bör man inte använda stjälkarna eftersom de har mycket skarp smak.


Timjan
image904

Thymus vulgaris

Timjan är en flerårig planta. Den har vedartade grenar, små grågröna eller gröna blad och lilafärgade blommor. Ursprungligen kommer timjan från Medelhavsområdet. Den är sedan urminnes tid känd som medicinal- och kryddväxt. Det är bladen och de unga skotten som används som örtkrydda och de klipps av strax innan plantan blommar.

Timjan har, liksom salvia och rosmarin, en genomträngande smak och bör användas i små mängder. Smaken är aromatisk och kryddan används både färsk och torkad.
Den passar bra till tomat- grönsaks- och äggrätter, fisk, skaldjur samt i köttgrytor, marinader och såser. Timjan används också i potatisrätter, soppor och som brännvinskrydda.

Citron-timjan, Thymus x citriodorus, är en bredbladig timjan med doft och smak av citron. Den säljs också som krukväxt och används på samma sätt som annan timjan. Den passar särsklit bra till fisk- och äggrätter. Citrontimjan ger också frisk och kryddig smak åt fruktdesserter.



Oregano
image902

Origanum vulgare

Oregano, som egentligen heter Kungsmynta på svenska, är en flerårig ca 40 cm hög ört. Det är plantans friska skott, blad och knoppar som används som krydda. Oregano har sin givna plats i italienska pizza- och pastarätter, tillsammans med ost och tomat. Den är också god till grillat kött eller i en mustig soppa. Man kan också blanda lite hackade blad av oregano i grönsalladen - det ger fin smakbrytning.

Oregano är lite skarp i smaken och bör doseras varsamt. I kokta anrättningar bör oregano tillsättas strax före servering, eftersom kokning förstör smakämnena.


Gräslök
image903

Allium schoenoprasum

Gräslök har odlats i Kina i över tusen år och sedan medeltiden också i Europa. Gräslök är en flerårig planta som endast bildar små, smala lökar. Den har runda ihåliga blad, som utgör den ätliga delen av plantan. Gräslök sätter mycket gärna sidoskott och bildar tuvor.
Blommorna är ljuslila flockblomstriga och växer på ett massivt skaft, som inte äts. Bladen har mycket kraftig smak och doft och används bl.a. i sallader och till smörgåsar.

Gräslök är lätt att odla fram och finns mycket utbredd i hemträdgårdar. Gräslök kan säljas i krukor eller avskuren med eller utan emballage. Hållbarheten beror mycket på försäljningsformen. Den säljs också som kryddört i små krukor att ha på fönsterbrädet.


Kommentarer
Postat av: yvonne

Ja nog har jag haft tur i kärlekalltid. Vi har hållit ihop i 37 år sen jag var 16 och bert 20.
Firar dessutom 20 år som gifta i år,så vad gör det att man förlorar i kortspel??. Avundas dig och ditt trädgårds intresse förresten.

Postat av: ejmis

Gräslök och Basilika är mina favoriter.

2008-05-12 @ 21:03:14
URL: http://ejmis.blogg.se
Postat av: K

angående din fråga....titta in os mig imorgon så ska du få se vad som just nu händer hos oss....
Det är härligt med egna kryddor.
/K

2008-05-12 @ 21:43:15
URL: http://husetpabacken.blogg.se
Postat av: Cissi

Basilika, dragon, timjan och gräslök har vi också i vårt land. Tyvärr älskar sniglarna både basilika och dragon så det brukar inte bli något över till mig.. Men det är en skön känsla att gå ut och plocka kryddorna i sin egen trädgård!

2008-05-12 @ 21:51:44
URL: http://cissilina.blogg.se
Postat av: ejmis

Vi behåller hästarna vi föder upp.

2008-05-12 @ 22:16:18
URL: http://ejmis.blogg.se
Postat av: Happy Flower

Oj, vilka härliga kryddor du har här. Jag använder mig av många växter som du visar här. Tyvärr så har jag inga gröna fingrar!

2008-05-12 @ 22:36:00
URL: http://happyflower.blogg.se
Postat av: Anna

Här var det örtagård ser jag... så härligt.Att bara dra sin hand igenom o lukta...m mmm

2008-05-12 @ 22:50:03
URL: http://filipendula.blogg.se
Postat av: anneli

örter är verkligen härligt att ha på täppan. Jag brukar köpa 2 basilikaplantor på ica och sätta i växthuset i en stor kruka. Det är verkligen tacksamt. Basilika hela sommaren - egen Pesto mmmmmmmm

2008-05-12 @ 23:29:15
URL: http://www.nygamlajag.blogg.se
Postat av: Camilla

Härliga bilder och en fin blogg!
Camilla

2008-05-13 @ 10:17:00
URL: http://millashem.blogspot.com
Postat av: annebelle

Ett kryddland hör till det bästa man kan ha. Häromdagen när jag klippte gräset svepte dofterna över mig när jag vände vid kryddorna, bara det...

2008-05-14 @ 10:20:46
URL: http://annebelle.blogg.se
Postat av: Maxjessica

Excellent site, added to favorites!! Wonderful and informative web site. I have found much useful information.

2009-02-06 @ 13:57:33
URL: http://maxjessica.myblog.es

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback