Kanelbullens dag

Imorgon är det kanelbullens dag.
Hur många ska fira det med en bulle till kaffet?

image497

Och lite fakta.

image500

Sugen på ett nytt recept!




Dubbla kanelbullar med mandelmassa
Foto:  
 En lite lyxigare variant på kanelbullar med mandelmassa som fyllning. Här ger vi också tips på en lite annorlunda utbakning, dubbelsnäckor.


Portioner
: ca 35

Ingredienser:
14 dl (850 g) vetemjöl
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
150 g rumstempererat smör
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
Fyllning:
ca 50 g rumstempererat smör
250 g mandelmassa
2 msk mald kanel
Pensling: 1 ägg
Garnering: Pärlsocker och ev hackad mandel.
Gör så här:
1. Mät upp mjölet luftigt i ett litermått eller väg det. Häll det mesta av mjölet samt strösocker, salt och kardemumma i matberedarens skål. Klicka i matfett och smula jästen över.
2. Värm mjölken till fingervarm, 37°. Häll den över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter.
3. Låt degen jäsa under lock i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter. När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta.
4. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt igenom den.
5. Dela degen i två bitar, som får vila någon minut innan du kavlar ut dem.
6. Kavla ut varje degbit till en avlång platta.
7. Bred smöret på degplattan. Riv mandelmassa på den grova sidan av rivjärnet direkt över degplattan. Strö på kanel. Rulla ihop från långsidan, inte för hårt.
8. Skär varje rulle i 3 cm bitar. Skär mitt på, nästan igenom, och vik ut snäckorna, så de blir dubbla.
9. Ställ bitarna med snittytan uppåt på bakpappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa ca 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°.
10. Tryck försiktigt på en bulle. Om degen snabbt höjer sig, är den färdigjäst. Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker och ev hackad mandel.
11. Grädda bullarna mitt i ugnen 5-10 minuter.
12. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.


Äpple- och kanelbullar
Foto: Agneta Thorsén
 Rivet äpple tillsammans med kanelbullens fyllning blir en oslagbar kombination.


Portioner
: 30-35 st

Ingredienser:
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk, fingervarm (37º)
14-15 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 tsk stött kardemumma

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk kanel
2 äpplen
2 msk Maizena, majsstärkelse

Pensling:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
1. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Häll över den fingerljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig.
2. Tillsätt det mesta av vetemjölet ca 13 dl, allt smör i bitar, socker, salt och kardemumma. Arbeta degen riktigt smidig i maskinen eller för hand. Tillsätt ev. ytterligare mjöl.
4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter.
5. Gör under tiden fyllningen. Rör samman smör med socker och kanel.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela i två delar och kavla ut varje del till en rektangel.
7. Bred ut fyllningen. Kärna ur och riv äpplena grovt på rivjärn. Blanda dem med majsstärkelsen och fördela över degen. (Majsstärkelse suger upp saften från äpplet så att bullarna inte blir kladdiga).
8. Rulla ihop varje rektangel till en rulle och skär i 2-3 cm bitar. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 º.
8. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
9. Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter.


Nya kanelbullar
Foto: Agneta Thorsén 
 Det nya är att använda smöret i fast form samt att vetemjölet består av 25 % fullkorn. De kortare jästiderna är anpassade efter de korta arbetspassen som man har i skolan.


Portioner
: 20 st

Ingredienser:
75 g smör, rumstempererat
7 1/2 dl kärnvetemjöl med fullkorn
1/2 dl vit baksirap eller strösocker
2 krm salt
ev 1 tsk stött kardemumma
1/2 paket (25 g) jäst för söta degar
2 1/2 dl fingervarm mjölk 37°
Fyllning:
50 g smör, rumstempererat
2 msk strösocker
1 msk kanel
1/2 msk ströbröd
Pensling:
1 uppvispat ägg
pärlsocker
Gör så här:
1. Skär smöret i skivor eller klicka ner det i köksmaskinens skål eller i en degbunke.
2. Mät upp 7 dl av mjölet (spara ½ dl till utbakningen) och häll i bunken tillsammans med sirap, salt, ev kardemumma och smulad jäst. Häll på den ljumma mjölken.
3. Arbeta kraftigt (5-10 minuter) till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 15 - 30 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla till en rektangel 25 x 50 cm.
5. Rör samman smör, socker, kanel och ströbröd till fyllningen. (Ströbrödet gör att fyllningen inte flyter ut). Bred den över degen.
6. Rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär rullen i 20 bitar, ca 2 cm breda. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt eller i pappersformar.
7. Låt jäsa under bakduk 15 - 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
8. Pensla bullarna försiktigt med ägg och strö över pärlsocker.
9. Grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk

Kommentarer
Postat av: Mia

Nämen...det var ju fullständigt livsfarligt att kika in på din blogg ikväll! SÅ MYCKET BULLAR!!! Å jag som är en riktig gottegris... ;-)

Postat av: AnCa

Ska vi falla för frestelsen tycker Du? Det är ju i alla fall bara kanelbullens dag en gång om året? Fast egentligen borde vi ju inte, eller???
Kramis...

2007-10-03 @ 19:35:07
URL: http://puppylove.blogg.se/anca/
Postat av: Anna-Carins:kafferep

Hej Helena! Oj,,vad mycket goda bullar,jag hade glömt att det är kanelbullens dag i morgon.I går fick jag hjälp att baka bulla,men det är med vanilj,de får duga i morgon :-)
Du undrar var jag bor.Jag bor i Gästrikland,det är annat än Skåne :-) Snö får vi i massor,mer än jag vill ha.
Många hälsningar från mig

2007-10-03 @ 19:38:37
URL: http://www.fibromy.blogg.se
Postat av: Carina

Så med bullar....jag skulle gärna smaka de med äpple och kanel.

2007-10-03 @ 21:08:44
URL: http://goldiesmatte.blogg.se
Postat av: Ulla

Jag vill ha en bulle...NU!!!!!!!!!!!!!!!

2007-10-04 @ 06:25:01
URL: http://ulla67.blogg.se
Postat av: Mimmi

som de flesta övriga kommenterna så tycker även jag att det är nästa nför frestande med alla läckra bullar o recept.....undra om det blir någon bulle idag ....håll tummarna för mig att jag är duktig och inte faller för frestelsen! Man kan njuta av livet
även utan kanelbullar!

2007-10-04 @ 09:11:55
URL: http://mymim.blogg.se
Postat av: Alvinkathinka

Keep up this great resource. I bookmark your site, best greetings

2009-05-21 @ 11:08:58
URL: http://alvinkathinka.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback