Kanelbullens dag
Hur många ska fira det med en bulle till kaffet?
Och lite fakta.
Sugen på ett nytt recept!
Dubbla kanelbullar med mandelmassa | |||||||
| |||||||
| |||||||
Ingredienser: 14 dl (850 g) vetemjöl 1 dl strösocker 1/2 tsk salt 2 tsk stött kardemumma 150 g rumstempererat smör 50 g jäst för söta degar 5 dl mjölk Fyllning: ca 50 g rumstempererat smör 250 g mandelmassa 2 msk mald kanel Pensling: 1 ägg Garnering: Pärlsocker och ev hackad mandel. | |||||||
Gör så här: 1. Mät upp mjölet luftigt i ett litermått eller väg det. Häll det mesta av mjölet samt strösocker, salt och kardemumma i matberedarens skål. Klicka i matfett och smula jästen över. 2. Värm mjölken till fingervarm, 37°. Häll den över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter. 3. Låt degen jäsa under lock i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter. När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta. 4. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt igenom den. 5. Dela degen i två bitar, som får vila någon minut innan du kavlar ut dem. 6. Kavla ut varje degbit till en avlång platta. 7. Bred smöret på degplattan. Riv mandelmassa på den grova sidan av rivjärnet direkt över degplattan. Strö på kanel. Rulla ihop från långsidan, inte för hårt. 8. Skär varje rulle i 3 cm bitar. Skär mitt på, nästan igenom, och vik ut snäckorna, så de blir dubbla. 9. Ställ bitarna med snittytan uppåt på bakpappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa ca 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°. 10. Tryck försiktigt på en bulle. Om degen snabbt höjer sig, är den färdigjäst. Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker och ev hackad mandel. 11. Grädda bullarna mitt i ugnen 5-10 minuter. 12. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. |
Nya kanelbullar | |||||||
| |||||||
| |||||||
Ingredienser: 75 g smör, rumstempererat 7 1/2 dl kärnvetemjöl med fullkorn 1/2 dl vit baksirap eller strösocker 2 krm salt ev 1 tsk stött kardemumma 1/2 paket (25 g) jäst för söta degar 2 1/2 dl fingervarm mjölk 37° Fyllning: 50 g smör, rumstempererat 2 msk strösocker 1 msk kanel 1/2 msk ströbröd Pensling: 1 uppvispat ägg pärlsocker | |||||||
Gör så här: 1. Skär smöret i skivor eller klicka ner det i köksmaskinens skål eller i en degbunke. 2. Mät upp 7 dl av mjölet (spara ½ dl till utbakningen) och häll i bunken tillsammans med sirap, salt, ev kardemumma och smulad jäst. Häll på den ljumma mjölken. 3. Arbeta kraftigt (5-10 minuter) till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 15 - 30 minuter. 4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla till en rektangel 25 x 50 cm. 5. Rör samman smör, socker, kanel och ströbröd till fyllningen. (Ströbrödet gör att fyllningen inte flyter ut). Bred den över degen. 6. Rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär rullen i 20 bitar, ca 2 cm breda. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt eller i pappersformar. 7. Låt jäsa under bakduk 15 - 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. 8. Pensla bullarna försiktigt med ägg och strö över pärlsocker. 9. Grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk |
Nämen...det var ju fullständigt livsfarligt att kika in på din blogg ikväll! SÅ MYCKET BULLAR!!! Å jag som är en riktig gottegris... ;-)
Ska vi falla för frestelsen tycker Du? Det är ju i alla fall bara kanelbullens dag en gång om året? Fast egentligen borde vi ju inte, eller???
Kramis...
Hej Helena! Oj,,vad mycket goda bullar,jag hade glömt att det är kanelbullens dag i morgon.I går fick jag hjälp att baka bulla,men det är med vanilj,de får duga i morgon :-)
Du undrar var jag bor.Jag bor i Gästrikland,det är annat än Skåne :-) Snö får vi i massor,mer än jag vill ha.
Många hälsningar från mig
Så med bullar....jag skulle gärna smaka de med äpple och kanel.
Jag vill ha en bulle...NU!!!!!!!!!!!!!!!
som de flesta övriga kommenterna så tycker även jag att det är nästa nför frestande med alla läckra bullar o recept.....undra om det blir någon bulle idag ....håll tummarna för mig att jag är duktig och inte faller för frestelsen! Man kan njuta av livet
även utan kanelbullar!
Keep up this great resource. I bookmark your site, best greetings